Kategoriler
ArcGIS

ArcGIS için ITRF Koordinat Sistemi

Türkiye’de sıkça kullanılan bir datum olan ITRF96 3 derecelik koordinat sistemi ne yazık ki ArcGIS’te tanımlı projeksiyon sistemleri arasında bulunmamakta. Peki bunun için ne yapmamız gerekir?

NetCAD ITRF96 3 Derece

Verimiz NetCAD ortamında ise Özellikler => Projeksiyon Bilgileri Kısmından projeksiyonu ED50, WGS84 gibi koordinatlara dönüştürüp ardından ArcGIS’e atabilirsiniz.

Elinizde NetCAD yok ve size gelen dosya .shp uzantılı (ya da raster veri) ancak koordinat tanımlanmamışsa ne yapmalısınız?

  1. Öncelikle aşağıdaki dosyayı indirin ve bir yere çıkartın.ArcGIS için ITRF96 3 DERECE PROJEKSİYON SİSTEMİ
  2. Data Management Tools => Projections and Transformations altında 1 no’lu “Define Projection” aracına tıklayın. Dosyanızı seçtikten sonra Coordinate System kısmındaki 2 no’lu yere tıklayın. Ardından 3 nolu aşağı oka basıp 4 no’lu Import… düğmesine tıklayın.ArcGIS Projeksiyon Tanımlama
  3. Açılan pencereden az önce indirdiğiniz dosyalardan ilgili Dilim Orta Meridyen Derecesini seçin. Hangisini seçeceğinizi (27, 30, 33, 36, 39, 42 ve 45) bilmiyorsanız aşağıdaki görselden yararlanın. (Büyütmek için tıklayabilirsiniz. Resmin altındaki bağlantıya tıklayarak A3 kağıt boyutunda PDF halini de indirebilirsiniz.)
    Türkiye Pafta Bölümlemesi
    Türkiye Pafta Bölümlemesi A3 boyutunda PDF indirmek için BURAYA TIKLAYIN
  4. İşlem tamam. Artık verinizin koordinat sistemi tanımlı. Dilerseniz Projeksiyon dönüşüm işleminizi de yapabilirsiniz. NOT: Projeksiyon sistemi dönüşümlerinde ilgili yere ait dönüşüm parametresi tanımlamazsanız birkaç metreye kadar hata verebilir. Bilginiz olsun.

Anahtar Kelimeler: itrf96, ITRF 1996, datum, projeksiyon sistemi, ArcGIS, cbs, pafta indeksi, itrf to wgs84, itrf to ed50

“ArcGIS için ITRF Koordinat Sistemi” için 58 yanıt

Yukarıda NetCAD ile çok kolay bu işlemi yapabileceğinizi, elinizde NetCAD yoksa ArcMap üzerinden de bu şekilde yapılabildiğini yazdım. Sorunuzu tam olarak anlayamadım.

Ben aydepe giriş yapamıyorum ve e posta yazdığım halde mesaj gelmiyo yardımcı olur musunuz lütfen

160-200 metre fark genellikle ED50-WGS84 arasındaki farktır. X yönünde(doğu-batı) 10 metre kadar, Y yönünde (kuzey-güney) ortalama 180 metre kadar fark vardır.

Bu farkın oluşmaması için projeksiyon sisteminin doğru tanımlanması gerekmektedir. Elinizdeki veri ED50 ve siz onu WGS84 ortamında kayık görüntülüyorsanız:
1) Görüntülediğiniz ortam projeksiyon dönüşümünü doğru yapmıyor olabilir.
2) Görüntülediğiniz veri ED50 olmasına rağmen yanlışlıkla aynı değerler ile WGS84 olarak kaydedilmiş olabilir.

Bu durumda öncelikle verinin doğru tanımlı olduğundan emin olmak gerekiyor. Dönüşümü ArcGIS, QGIS, Global Mapper gibi yazılımlar ile yapmak gerekir. Böylelikle bu kayıklık ortadan kalkmış olur.

Merhabalar elimde 1/25000 ölçekli memleket haritasının ED50datumu 3 derecelik koordinatları var ve GRS 80 datumunu(3 derece ) dönüştürmem gerekiyor netcad üzerinde nasıl yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Bulunduğunuz yere göre değişiklik gösterir ama Ankara’da benim gördüğüm kadarıyla
ITRF 3 derece = X: WGS84 6 derece – 8 / Y: WGS84 6 derece + 1770
Yani WGS84 koordinatı: 481000-4420000 olan bir yerin ITRF 3 derecelik koordinatı: 480992-4421770 ~1 m hatayla.
Tabii ki bu değerler Ankara’da bir yer için, yani 36. dilim WGS84 ve 33. dilim ITRF için. Başka bir yerde aradaki farklar değişecektir.

Peki bu dönüşüm netcad üzerinden özellikler kısmında wgs84 6 derece iken dilimden dilime dönüşümle mi itrf 3 e dönüştürülüyor yoksa bir parametre uygulanıyor mu? Bu sorduğum soru, Eskişehir afyon illeri için. Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Diyelim ki elinizdeki veri WGS84 6 derecelik (36. zon) ve siz bunu Afyon Eskişehir için ITRF 3 dereceye dönüştürmek istiyorsanız. NetCAD üzerinden:
Proje Özellikleri => Projeksiyon => üstte bulunan üç noktaya tıklayıp sırasıyla UTM 3° => ITRF96 => Merkez meridyen değerini de 30 (Afyon ve Eskişehir için) tamam deyip onaylarsanız, dönüştürülsün mü diye sorar, ona da evet derseniz artık elinizdeki veriler ITRF3 derece olmuş olur. Bu dönüşüm parametreleri varsayılan olarak formülden gelen dönüşümlerdir. X ve Y’de çok hata olmaz ama Z değerlerinde hata olur.
Eğer sizin elinizde esktradan o bölgeye ait dönüşüm parametreleri varsa, yani siz daha önce o bölgede X Y Z değerlerini her iki koordinatta da RTK ile vs. ölçüp parametreleri belirlediyseniz kendiniz bu dönüşüm parametrelerini kullanarak da koordinatları çok daha hassas bir şekilde dönüştürebilirsiniz.

Merhabalar,
HGM’nin 1/25.000 ölçekli topoğrafik(memleket) haritası var elimde. Bu harita wgs84 olarak üretilmiş. Ben 6 Derece Ed50 olarak projemde çalışacağım. Netcadde 25.000 lik pindeksleri oluşturdum. HGM’den aldığım topoğrafik haritayı atıyorum projeksiyonunu ed50 6 derece zon’u da ayarlıyorum ancak köşeleri pindekse oturmuyor. ARcgiste deneyeyim dedim, toolboxton raster ın projeksiyonunu dönüştürdüm utm ed50 ye yinede ed50 pindekse oturmadı. sebebi ne olabilir. Şöyle bir durum var. Arcgiste ed50 pindekse hgmden aldığım wgs84 olan topoğrafik haritayı direk çekince oturuyor köşeler. sanırım kendisi on the fly olarak algılıyor. Bu arada kayıklık 104m civarında seyrediyor.

Volkan Bey,
Sanırım orman mühendisisiniz. Harita Genel Müdürlüğünün ürettiği yeni topoğrafik haritalar evet WGS84’e göre gridlenmiş fakat piyasada ED50 alışkanlığı olduğundan kesimler ya da projeksiyonlar genellikle ED50 datumuna göre ayarlanmış.
Bu da bir varsayım olduğundan en temiz yolu size önereceğim.
ArcGIS’te WGS84 ilgili zon (Örn:37. zon) bir boş sayfa açın ve topoğrafik haritayı ekleyin. Projeksiyon hatası verebilir önemli değil. Georeferencing toolunu açarak harita üzerindeki gridlerin kesiştiği yere nokta atarak değerini elle düzeltin. X’te birkaç metre Y’de 100-180 m arası hata oluşur genellikle. 4 noktaya da aynı şekilde verdikten sonra Rectify yapın ve koordinatını WGS84 ilgili zon olarak kaydedin.
Daha sonra yeni kaydettiğiniz dosyayı açıp ArcGIS’te Toolbox’tan Projections kısmından projeksiyonu ED50 ilgili zona dönüştürün. Diğer dosyalarınızla birebir örtüşür. Sorun yaşarsanız e-posta gönderebilir, Whatsapp’tan yazabilirsiniz. Telefon numaramı mailinize gönderirim.

Teşekkürler Kürşat hocam, anlattıklarınızı uygulayacağım, kontrol etmeniz için haritayı mail attım. Yani bu kadar vakit ayırıp herkese ayrıntılı yanıt veriyorsunuz hiçbir karşılığı olmadan, gerçekten çok takdir ediyorum, teşekkür ederim iyi çalışmalar..

Ben size ufak bir konuda yardımcı oldum, siz de bana bilmediğim bir yazılımı öğrettiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalıyor gerçekten. Bunun için asıl ben size teşekkür ediyorum.

Merhaba,
Sistemde var olan .prj uzantılı dosyalarınızı indirdim. İlgili D.O.M ait olan dosyaya importa bastıktan sonra ulaşamıyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba?

.prj uzantılı ITRF projeksiyonlu dosyaları ArcMap’in klasör bağlantısı olan bir yere çıkartmalısınız. Ya da diyelim ki Masaüstünde ITRF isimli bir klasöre çıkarttınız. Import ekranına bastığınızda sağdan dördüncü (+ işareti olan) “Connect to folder” simgesine tıklayıp masaüstündeki ITRF klasörünü göstermelisiniz ki ArcMap o klasörü görebilsin. Daha sonra aşağıda “Show of Type:” kısmında “Datasets and Coordinate System” seçili olduğuna dikkat edin. PRJ dosyaları görünecektir ve ilgili DOM’a göre olanı seçebilirsiniz. Yapamazsanız iletişim kısmından mail atın, en kısa zamanda dönüş yaparım.

ArcMapte UTM ve Coğrafi Koordinatlandırma Nasıl Yapılır Uygulama Adımları Şeklinde Anlatır Mısınız

Şimdi on the fly yani o anki bakış açınızın koordinatı ile raster ya da vektör verinin koordinatı farklı şeyler. Bunu bildiğinizi varsayarak UTM ve Coğrafi koordinatlamayı anlatmaya çalışayım.
On the fly olarak yapalım:
(Genellikle) sol tarafta bulunan Table of Contents’in altındaki Layers’a sağ tıklayın. Properties => Coordinate System sekmesine gelin.
A) Coğrafi koordinat sistemi için (örneğin WGS) sırasıyla: Geographic Coordinate Systems => World => WGS 1984
B) UTM koordinat sistemi için (yine örnek WGS olsun) sırasıyla: Projected Coordinate Systems => UTM => WGS 1984 => Northern Hemisphere => ilgili zon seçimi örnek 36N.

Vektör verinin koordinatını tanımlamak için ise buradan değil ArcToolbox’tan yapılıyor.
Sırasıyla: Data Management Tools => Projections and Transformations => Define Project (projeksiyon tanımlar), Project (projeksiyon değişimi yapar)
Raster için ise alt sekme raster’dan tanımlamak için “Register raster”, değiştirmek için “Project raster”.

Kürşat Bey merhaba.

Çözüm arayışınız ve yapmış olduğunuz paylaşımdan ötürü tebrik ederim. Fakat 2010 yılından itibaren hem EPSG kodu olarak veritabanına hem de tüm ESRI ürünlerinde Türkiye’de kullanılmakta olan ITRF96 3 derece ve ED50 3 derece koordinat referans sistemleri tanımlandı. Bu referans sistemlerine ait tanımlamalara ve EPSG kodlarına https://www.hakankocaman.com/epsg-nedir adresinde yer alan yazımdan ulaşabilirsiniz. Örneğin, Ankara için kullanılan ITRF96 3 derece koordinat referans sistemi “TUREF / TM30” olarak tanımlı ve EPSG kodu “5255” dir. Yani kısacası zaten tanımlı olan bir koordinat sistemini tekrar tanımlamanın ve bu kadar zahmete girmenin bir anlamı yok. Ayrıca konu ile ilgili daha geniş dokümana https://tucbs-public-api.csb.gov.tr/tucbs/tucbs_tanimlama_dokumanlari/TUCBS_CG.pdf adresinden de ulaşabilirsiniz.

Bilginize sunar iyi çalışmalar dilerim.

Merhabalar Hakan Bey,
TUREF’in ITRF96 ile aynı olduğunu TUCBS çalışmalarına katıldığımda öğrenmiştim.
Benim gibi bilmeyenler de öğrenmiş olur bu vesileyle,
İlginiz için çok teşekkür ediyorum.

UTM 6 derecelik dilimler (35, 36, 37, 38) için ITRF96 datuma göre oluşturulmuş EPSG kodu var mı, varsa nedir?

Hem size hem de Hakan Bey’e sormuş olayım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Teşekkürler Hakan bey, Kürşat Beyin de emeğine sağlık. Önerdiği metot başka konularda işe yarayacaktır.

Merhabalar Kürşat Bey,
Bir yanlış anlaşılmayı gidermek istiyorum. ED50-ITRF dönüşümleri lokal olarak yapılır. Elinizdeki ITRF koordinat sisteminde bir dosyayı KML yaptığınızda ED50’den yaptığınız KML ile aynı yere düşmediğini görebilirsiniz. Yani ITRF bir dosyanız varsa, ilk önce lokal dönüşüm parametreleri ile ED50’ye çevirip sonra KML yapmalısınız.

Merhaba Kürşat Bey.
Yardımcı olabileceğinizi dileyerek yardımlarınız için peşinen teşekkür ederek sormak sitiyorum:
Elimde birleştirilmiş ITRF 3 dereceli haritalar var (bir ilin imar haritası) ben yapacağım çalışmada ED50 6 dereceli haritaları kullanıyorum.
Bu ITRF 3 dereceli haritaları UTM ED 50 6 dereceli haritalara nasıl dönüştürebilirim?
Sanırım o ilin dönüştürme parametresine ihtiyaç olur, değil mi?

Teşekkürler

Merhaba,
İki koordinat sistemi birbirinden farklı nümerik değere sahip olduğu için kaç metrelik fark oluyor sorusu yanıtsız kalıyor.
ED50 6 derece ve WGS84 6 derece arasında enlemde yaklaşık 180 m, boylamda 20 m kadar fark oluyor. Tabi bu durum her yerde aynı değil. Bölge bölge değerler aşağı-yukarı yönde oynayabiliyor. Çünkü ikisi de 6 derecelik boylamda başlıyor.
ITRF 3 derece ile ED50 6 derece başlangıç değerleri birbirinden farklı olduğundan bu soruya net cevap verilemez.

Merhaba, elimde Mersin Silifke’ye ait (ITRF96 33′ yere isabet etmesi gereken) bir veri var fakat mevutta koordinat bilgileri verilmemiş dolayısıyla dönüşüm parametlerim olmasına rağmen dönüşüm de yapamıyorum. Verinin koordinatını nasıl tespit edebilirim.
tespit etmek için denedğim yöntemler;
– dosya ekleme yöntemiyle eklenilen koordinata dönüştürmesini istedim olmadı.
– İmar (local) koordinatlı olduğunu varsayıp dönüşüm denedim olmadı.
– netcda üzerinden çeşitli koordinatları tanımladım yine olmadı.
başka yapabileceğim birşey var mı? Teşekkür ederim.

Mevcutta koordinatları var fakat sistem belirtilmemiş olarak algılıyorum. 6 derecelik koordinata göre olabilir. ED50 WGS84 6 derecelik değerleri deneyin, olmazsa veriyi e-posta ile gönderin ben de kafa yorarım.

tkgm den indirilen kml dosyasını global mapper programi ve netcad ile nasil itrf96_3 dereceye çeviririz.

Aleyküm selam,
Sorunuzu anlayamadım. EPSG kodlarını soruyorsanız. ED50 coğrafi için bu kod 4230’dur. UTM 6 derecelik ED50’leri soruyorsanız, 230XX buradaki XX sizin diliminiz, yani örneğin ED50 6 derece 36 zon için 23036.
Umarım doğru anlamış ve dilim döndüğünce anlatabilmişimdir.

Merhaba Kürşat bey elimdeki 39 dilimli koordinati 36 dilime nasıl çevirebilirim

39 dilimindeki bir koordinatı 36. dilime çevirdiğinizde şeklinde çok büyük hatalar oluşacaktır. Bu hataları en aza indirmek için zaten koordinat sistemleri dilimlere bölünmüştür. Bu işleme neden ihtiyacınız olsun ki?
Elinizdeki veriyi ArcMap, QGIS, Global Mapper gibi bir uygulama ile açıp koordinat sistemini UTM 39’dan UTM 36’ya çevirebilirsiniz.

Merhaba, Arcgis ile ITRF 96 3 derecelik bir veriyi ED 50 6 dereceye nasıl dönüştürebilirim. Bu konuda yardımcı olma şansınız var mı?

Eposta ile ya da whatsapp üzerinden yardımcı olmaya çalışayım. YouTube’da da ilgili videolar var. Daha hızlı çözüm olsun derseniz onlardan da yararlanabilirsiniz.
ademkursat at gmail.com adresine eposta olarak telefonunuzu yazarsanız dönüş yaparım.

Merhaba elimde Google Maps Global Mercator projeksiyon sisteminde hazırlanmış bir proje var. Bu projeyi Netcad üzerinde ITRF ya da ED50 ye dönüştürdüğümde yol genişlikleri vs. değişiyor. Konu ile ilgili yardımcı olabilir misiniz?

Google Mercator göze hoş görünen (dünya haritası olarak bakıldığında) bir projeksiyon sistemi olup ölçümlerde gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle projeksiyonu ilgili zonda ITRF ya da ED50 yapmanızda değerin değişmesi normaldir. Bu değişikliği yaparken Global Mapper kullanmanızı naçizane tavsiye ederim.

bunu defalarca denedim ama hep hatalı hep hatalı. arcgiste yapıyorum lakin doğru sonuç alamıyorum. videoları da izledim

Merhaba ITRF 96 6 derece ye dönüşümü nasıl yapabiliriz ARCGIS’de bilginiz var mı acaba?

Merhaba komşu dilimler arasında çalışmam gereken bir bölgedeyim hat boyunca iki dilime de girip çıkmam gerekiyor ortak bir koordinat sisteminde çalışabilmek için öneriniz var mıdır ?

Metrik bir işlem yapmıyorsanız coğrafi koordinat sistemi kullanabilirsiniz. Örneğin bir sınır çiziyorsanız, bunu WGS84 coğrafi koordinat sistemi ile yaparsınız. Ölçümleri (alan, uzaklık vs.) yapacaksanız daha sonra zonlara göre ayrı ayrı yapmak daha doğru olur.

Üstat vermiş olduğun arcgis prj dosyası için tşk ama buna gerek yok. Arcgis içerisinde projected coordinat > national grids > Turkey içerisindeki TUREF TM27-TM45 arası prj sistemi bulunmakta olup vermiş olduğun prj ile aynı işlevdedir.
Kolay gelsin

Faydalı bir bilgi paylaşımı olmuş. Elinize sağlık. Her bir başlığın/konunun altına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir