Kategoriler
Genel

Hidrotermal Alterasyon Tipi Bozunmanın Türleri

Albitleşme: Na bakımından zengin çözeltilerin, daha önce oluşmuş minerallere, özellikle K feldispat ve plajiyoklazlara etkisi sonucu ortaya çıkan önemli bir bozunma türüdür. Alkali feldispatlarda görülen bir kısım pertitlerin oluşumu ve bazaltik bileşimde bir volkanik kayaç türü olan spilitlerin oluşumu bu süreç ile açıklanmaktadır.

Alünitleşme: Epitermal damarlar çevresinde bulunan küçük taneli magmatik kayaçlarda gelişen ve K feldispatın veya feldispatoidlerin sülfatlı çözeltiler etkisi ile alünit minerallerine dönüşmesini sağlayan bir süreçtir. Süreç silisleşme ile birlikte gelişir. Ayrıca kaolinit, bazen diyaspor da oluşabilir.

Arjilitleşme: Bazı damarların çevre kayaçlarında bulunan felsipatların çözeltiler etkisi ile nakrit, dickit gibi kil minerallerine dönüşmesini sağlayan ve yüzey koşulları altında gelişen kaolinleşme” sürecinden ayrı tutulması gereken bir süreçtir.

Epidotlaşma: Kökeni muhtemelen hidrotermal olan ve epidot (veya zoisit) oluşumu ile veya kayaçlarda bulunan alüminyumlu ferromagnezyen silikatlarının epidota dönüşümü ile sonuçlanan bir süreçtir. Çoğunlukla kloritleşme ile birlikte gelişir.

Grayzenleşme: Granitik masiflerin kenar bölgelerinde, ayrıca kırık ve çatlaklarından itibaren veya granitik kütlede apofizler şeklinde gelişen bir alterasyon türüdür. Kayaçta feldispatların tamamen muskovit (veya lepidolit) minerallerine dönüştüğü, kayacın fluorit, topaz, turmalin, rutil, kassiterit, bazen volframit ve bol miktarda kuvars içerdiği gözlenir.

Karbonatlaşma: Karbonat minerallerinin oluşumu ile sonuçlanan bir süreçtir.

Kloritleşme: Kayaçlarda bulunan genellikle alüminyumlu ferromagnezyen silikatların klorite dönüşmesine veya kayaçta klorit oluşumuna neden olan ve genellikle ortaç-bazik bileşimdeki afanitik kayaçlarda gelişen bir bozunma çeşitidir.

Propilitleşme: Genellikle dasit ve andezitlerde gelişen hidrotermal kökenli bir değişimi ifade eder. Bu süreç sonucu klorit, karbonat, epidot ve zoisit, serisit ve sülfür mineralleri (pirit) oluşur ve kayaç yeşil bir renk alır.

Sosuritleşme: Genellikle, gabro ve bazalt gibi kayaçlarda bulunan anortit oranı yüksek plajiyoklazların, albit veya oligoklaz, zoisit veya epidot, kalsit, serisit ve zeolit minerallerinden ibaret çok küçük taneli ve minerallerin cinsi kolayca saptanamayan bir agregata dönüşümünü sağlayan süreç şeklinde tanımlanır.

Serisitleşme: Bu süreç sonucu kayaçlardaki feldispatların kısmen veya tamamen serisit minerallerine dönüştüğü gözlenir.

Serpantinleşme: Alüminyum içermeyen ferromagnezyen minerallerin (olivin, piroksen gibi) serpantin minerallerinden ibaret bir agregata dönüşmesini sağlayan süreçtir. Bu arada talk mineralleri de oluşabilir. Serpantinleşmenin minerali bir ağ gibi kavradığı, minerallerin dilinim yüzeylerinden, kırık veya çatlaklardan itibaren geliştiği görülebilir. Mineraller tipik elek dokusu veya ağsı doku gösterebilir. Bu sürece silisleşme ve manyezit oluşumu da eşlik edebilir.

Silisleşme: Kayaçların hidrotermal kökenli magmatik çözeltilerle silis getirimi sonucu silisçe zengin bir durum almasını sağlayan bir süreçtir. Bazı volkanik kayaçların gaz boşluklarının, kayaç kırık ve çatlaklarının çok ince taneli kuvars, kalsedon veya opal ile doldurulduğu, bazı minerallerin silisle ornatıldığı, hatta bazı ağaç kütüklerinin bile dokularını koruyarak tamamen silisleştiği görülebilir.

Uralitleşme: Piroksen minerallerinin kenarlarından veya dilinim yüzeylerinden itibaren kısmen veya tamamen tremolit/aktinolit türü çok ince taneli, prizmatik, iğnemsi-lifsi minerallere dönüşümü ile ilgili bir süreçtir.

Zeolitleşme: Kayaçta bulunan başlıca feldispatoid ve anortit oranı yüksek plajiyoklaz gibi minerallerin, zeolit minerallerinden ibaret bir agregata dönüşmesini veya boşluklarda zeolit minerallerinin oluşumunu sağlayan bir süreçtir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir